Snippane, Re

Fakta

  • 3,1 km, en vei
  • 1:34 vår tid, en vei
  • Ca. 300 høydemeter
  • Litt krevende (Snipedalen)
  • Geocache
  • Toppkasse
  • Kart: Turkart Vestfold Nord, 1:50000, 2010, Vestfold Fylkeskommune

Turbeskrivelse

Det er på tide å ønske gamle og nye lesere et riktig godt og nytt tur-år, og hva passer vel bedre da enn et nytt turforslag? I dag går turen nok en gang til Re kommune, og denne gang Snippane, som er kommunens høyeste punkt. Selve punktet ligger langt øst i kommunen, på grensa til Lardal kommune.

Akkurat navnet på denne toppen har utallige varianter. Snippane er det offisielle og anbefalte navnet, mens Snipene er det andre offisielle navnet. Andre varianter forekommer også, som f.eks. Snipen som du kan se på flere skilt på veien oppover. Ser du på Re kommune sine hjemmesider så dukker O-snippene opp, og om jeg ikke tar helt feil så står O-en for Orrevål, navnet på gårdene som ligger nord-øst for toppen.  Noen steder kan du også finne navnet Snipane. Men, nok om navnet.

På kartet så det ut som jeg kunne kjøre noen hundre meter oppover veien, men så var ikke tilfelle. Helt ned ved Damtjernveien er det en bom, og her er det mulig å parkere noen biler.

Bilen er parkert nede ved bommen.

Bilen er parkert nede ved bommen.

Løypene opp til toppen er blåmerket, og lette å følge, men jeg anbefaler uansett et kart, da kan du også holde øye med hvor langt du har kommet, og hvor langt du har igjen til toppen.

Ruten er tydelig blåmerket.

Ruten er tydelig blåmerket.

Store deler av denne turen går på veier, og den første 1,7 km er på grusvei. Jeg var igrunn ganske spent på dette, for Casper pleier ikke å være spesielt begeistret for dette. Det gikk fint, for det var flere ting å se på underveis, flere små mål på veien. Bekkene ved siden av veien hadde frosset til is, og det hadde sannelig vannet som rant gjennom et rør under veien også.

Kong Vinter imponerer med sitt kreative uttrykk.

Kong Vinter imponerer med sitt kreative uttrykk.

Like etterpå finner Casper hundespor. Når jeg spurte hvordan han kunne si at det var hundespor, sa han noe sånt som: Det er en rund her, en rund her, en rund her og en rund her. Og det stemmer jo ganske godt med hvordan et poteavtrykk er.

En runding her og en runding her og...

En runding her og en runding her og…

Like etterpå kommer vi til et veiskille, det er ikke noe rett og galt her, for begge veiene er blåmerket mot toppen, men vi valgte den høyre, som er den korteste.

Den veien!

Den veien!

Vi (det vil si jeg) var vel vitende om at det også betød at det var den bratteste veien, men siden turen uansett ble den lengste Casper noen sinne har gått, så ville jeg nødig gjøre den enda lenger. Her finner vi også den bommen jeg trodde jeg kunne kjøre opp til, men den gang ei.

Jeg trodde jeg kunne kjøre hit, men dengang ei.

Jeg trodde jeg kunne kjøre hit, men dengang ei.

Like etterpå finner vi en stol som er satt pent opp langs veien, tydeligvis en pust i bakken for noen. Casper måtte også prøve denne stolen.

Casper prøvesitter stolen.

Casper prøvesitter stolen.

Turen går videre oppover, og etter en stund kommer vi opp til en Tømmerlund, hvor det ligger mye tømmer. Her tar vi oss tiden til å stoppe, og forklare hvordan et tre vokser. At treet får ny bark hvert år, og at vi kan telle årringene i treet for å finne ut hvor gammelt treet er. Et av treene vi telte fant vi ut at måtte ha vært 27 år gammelt.

Årringer

Årringer

Det bærer videre, rundt noen svinger, til vi kommer til Snipedalen. Dette er en dal som går opp til høyre, og den blåmerkede stien tar også veien opp her. Denne bakken virker nylig å være utbedret, med mye ny stein.

Snipedalen er bratt.

Snipedalen er bratt.

Dette er den bratte og tunge delen av turen, og naturlig nok blir Casper sliten på veien opp. Men, vi tar det med ro. Underveis klager Casper over bonden som ikke har ryddet skikkelig etter seg, for det ligger igjen kvist og kvast på veien. Det er helt uhørt ifølge vår treåring.

Bonden har ikke ryddet, uhørt!

Bonden har ikke ryddet, uhørt!

På toppen av dalen svinger vi hardt til høyre, og vi får etter hvert en fin utsikt. Spesielt kjærkomment for meg er det selvfølgelig å se Hvittingen i det fjerne, som for øvrig bare er fire-fem meter høyere enn Snippane, men en vesentlig lenger tur.

Flott utsikt mot Hvittingen.

Flott utsikt mot Hvittingen.

Oppover bekkefar ligger det is, og jeg lover Casper at han skal få skli nedover på tilbaketuren, noe som blir en skikkelig høydare. På toppen av bakken kommer vil fram til ei tømmerhytte med en aldeles fantastisk beliggenhet. En slik hytte skulle jeg gjerne hatt.

Tømmerhytte med flott beliggenhet.

Tømmerhytte med flott beliggenhet.

Uthuset er også fantastisk, med en rekke gamle redskaper.

Uthuset

Uthuset

Casper kunne ha lekt lenge her, men vi skal også ta de siste meterne bort til selve toppen, og følger blåmerkingen videre. Det er lett å følge, og det tar ikke lange tiden før vi kommer fram til målet, og Casper «spurter» i mål, bort til «fuglekassa».

Fuglekassa!

Fuglekassa!

Han protesterer vilt når jeg kaller det toppekasse. Det er også en geocache like i nærheten, og ut i fra loggene til denne visste jeg at det kanskje ikke var toppebok i toppekassa, så vi hadde med en provisorisk bok og kulepenn som vi la igjen, slik at besøkende kan signere seg inn på toppen. På toppen viser klokka 3,1 km, en vei, og det ble unnagjort på 1:34.

En fornøyd gutt, med pepperkakeboksen sin.

En fornøyd gutt, med pepperkakeboksen sin.

Vi setter oss ned på toppen, jeg tar en kopp kaffe, Casper drikker medbrakt saft og spiser pepperkaker. Også tar vi turen innom geocachen her oppe. Vi koser oss før vi begynner på nedturen.

Siden turen ble så lang var jeg spent på hvordan tilbaketuren ble. Det var selvfølgelig litt slitsomt å gå ned den steinete Snipedalen, men bortsett fra dette gikk det overraskende lett, og det var en stolt pappa som satte seg i bilen etter tre timer.

Snippane

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s