Fakta
- Ca 1,6 km (en vei)
- 1 time og 35 minutter (vår tid, tur retur)
- Ca 80 høydemetre
- Moderat
- Geocache
- Topptur
- Bygdeborg
- Barnevogn den første biten, men ikke helt til toppen
- Kart: Turkart Rosevannet, 1:20000, 2005, Søgne og Songdalen orienteringsklubb (Norli Tangvall)
Turbeskrivelse
Her om dagen var vi ute og kjørte en tur, og da dukket det plutselig opp et skilt til en bygdeborg. Dette måtte selvfølgelig undersøkes, og det viste seg å skulle være høyst overkommelig tur. I dag var det litt usikkert vær, men vi la likevel ut på tur.
Turen starter ved Søgne Gamle Prestegård, hvor det er parkering i forbindelse med en videregående skolen. Fra krysset er det skiltet videre i retning bygdeborgen.
Veien går noen meter bortover, før vi skal ta av mot venstre innover på en grusvei.
Denne fører oss fram til en ridebane. Skiltingen her i begynnelsen kan være noe mangelfull. Ved ridebanen må vi krysse denne, for å komme ut på veien på den andre siden.
Her var det strømgjerde, det første kunne vi bare hekte av, det andre måtte vi løfte opp. Dette var en artig patent som ikke vi hadde sett før.
Så bærer det atter bortover en grusvei. Uvisst av hvilken årsak så er faktisk ikke Casper utålmodig, og det går greit bortover, til vi kommer til stien. Nok en gang er det skiltet. Casper får opp farten når vi kommer inn i skogen.
Det første som møter oss er et «strømgjerde» på tvers av stien. Fortvil ikke, dette er ikke vanskelig å forsere. Det er faktisk ikke strøm i det engang, det er satt opp for å lure hestene. Noen av oss lister oss rundt gjerdet, noen kryper under, før vi runder toppen og kommer fram til et kryss. Her er stien til høyre merket, så vi følger denne. Stien går over noen røtter og veltede trør, og det er delvis vått der vi tar oss frem gjennom skogen. Casper er på hjemmebane. Omsider kommer vi fram til en skilt som viser at bygdeborgen er opp til høyre.
Her begynner stigningen. Det er litt bratt, men ikke så bratt at Casper må holde seg fast. Halvveis opp finner vi rester av selve bygdeborgen, og det er satt opp et informasjonsskilt hvor vi kan lese om borgen.
Herfra oppover går det jevnt og trutt gjennom et landskap som for det meste er dominert av furu og et teppe av blåbærlyng. Av andre vekster kan nevnes gran, bjørk, eik, einer, røsslyng og tyttebærlyng.
Vel oppe på toppen var det noen fine klatretrær. Her satte vi oss ned og spiste den medbrakte maten, og jeg fant frem geocachen som var gjemt i området.
Turen ned gikk også greit, og vi traff på en liten frosk på veien. Dette er en fin liten som jeg godt kan anbefale.
Dette bør bli bedre kjent.Norsk historie 1500 år gammen. Det blir ordnet i tyske festningsverk bygget av krigsfanger «slaver»,mens norsk kultur går i glemmeboka. Kristiansand kommune bør støtte Søgne historielag med å ruste bygdeborgen opp og komme frem av glemsel
Halvard Dovland. Kristiansand